Praktijk Bind
Relatietherapie en Coaching  

Aanbod

Wanneer relatietherapie?


Uw gesprekken in relatietherapie zijn erop gericht weer verbinding met elkaar ervaren. 


U kunt aan relatietherapie denken in de volgende situaties:


  • als u de verbinding kwijt bent geraakt met uw partner en u elkaar niet meer goed kunt bereiken
  • als gesprekken steeds weer uitlopen op (dezelfde) ruzie
  • als u zoekt naar verdieping in uw relatie
  • als u erover twijfelt of u samen nog wel verder wilt en kunt
  • als u, door een heftige gebeurtenis, niet meer goed weet hoe u elkaar daarin tot steun kunt zijn
  • als u samen besluit dat u niet meer samen verder wilt en kunt, maar wél goed uit elkaar wilt, bijvoorbeeld omwille van de kinderen


Waarom relatietherapie:

Binnen de relatietherapie gaan we samen op zoek naar wat er tussen u beide gebeurt, hoe u dit kunt veranderen en de liefde en verbondenheid weer kunt terugvinden in uw relatie. In de therapie zijn we op zoek naar de verbinding die er is in uw relatie. Door gezamenlijk op zoek te gaan hoe u beide op elkaar reageert. Door te leren de onderliggende gevoelens te herkennen en uit te spreken kunnen de negatieve patronen doorbroken worden in uw relatie. De grondslag van waaruit gewerkt wordt, is de Emotionally Focused Therapy (EFT).

Werkwijze:

De werkwijze van Praktijk Bind kenmerkt zich door een gezamenlijk proces waarbij we blijven kijken wat nodig is voor u. We bepalen samen hoeveel gesprekken we denken nodig te hebben en hoe vaak deze gesprekken kunnen plaatsvinden. 
Een gemiddelde relatietherapie duurt tussen de 5 en de 15 sessies. U bepaalt uiteindelijk zelf wanneer het voor u voldoende is. U komt in principe altijd samen. Tijdens de intake of tegen het einde kan het helpen om een aantal individuele gesprekken te hebben.Emotionally Focused Therapy (EFT)

De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand is gemaakt om alleen te zijn. Ieder mens functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en nabij is. In de veilige aanwezigheid van een partner of een geliefde kunnen we meer aan! In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat u die niet kwijt wilt raken. In EFT gebruiken we de emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder de boosheid zit vaak veel pijn. Pas als u kunt zeggen wat uw pijn doet of waar uw behoeften liggen kan de ander iets voor u betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als u niet alleen maar boos bent, maar juist uw kwetsbare gevoelens durft te tonen.

Wat doet een EFT therapeut?

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in uw relatie. Sue noemt dat wel de 'dans' waardoor u wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in uw relatie. Een EFT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die 'dans'. We kijken naar de logica in uw stappen en zoeken naar de uitweg: de 'dans' is de gezamenlijke vijand, en niet uw partner. Als u dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. U ziet beter wat u zelf doet waarmee u uw  partner ongewild pijn doet en uw partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen beide verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en u durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefent u om naar elkaar uit te spreken wat u voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, bent u straks in staat om echte verbinding te voelen.Coaching


Zoekt u verdieping in uw leven? Loopt u zelf tegen uw eigen grenzen aan? Dreigt u vast te lopen? Wellicht kunnen individuele gesprekken u helpen dit te doorbreken en te verbeteren. 
In het coachingstraject is aandacht voor uw eigen oplossingsgerichte strategieën. Waarbij er rekening gehouden wordt met uw omgeving. 
Tijdens de gesprekken zal gebruik worden gemaakt van verschillende methodieken, waaronder cognitieve gedragstherapie en motiverende gesprekstechnieken.